PROFI CLUB ВИПУСКНИЙ

PROFI CLUB ВИПУСКНИЙ

Переглянути відео до Модуля 3

МАТЕРІАЛИ ДО ЗАНЯТТЯ 3

Illustration

Програми-передумовиМиття та прибирання, дезінфекція. Здоров'я персоналу, особиста гігієна, навчання. Токсичні речовини. Управління відходами. Технологічний контроль, лабораторний контроль. Ідентифікація.

МИТТЯ, ПРИБИРАННЯ, ДЕЗІНФЕКЦІЯ


ЗАВДАННЯ 21/100

Встановіть перелік об'єктів для прибирання, миття та дезінфекції
Встановіть який тип забруднення об'єктів(жири, бруд, мінеральний осад, харчові залишки та ін.), для обговорення з командою НАССР, або для отримання консультацій по миттю та прибиранню можете робити фото.

Складання програми прибирання є Домашнім завданням 3/15


Розкладіть розроблені схеми в папку WORK-book НАССР.

Illustration

ПРИБИРАЛЬНИЙ ІНВЕНТАР


ЗАВДАННЯ 22/100

Перевірте, що Ваш прибиральний інвентар:

    Виготовлений з пластикових, металевих, синтетичних матеріалів, не має деревяних елементів, та природніх рослинних компонентів.
    Інвентар розподілений по зонах прибирання, інвентаря достатьно
    Інвентар промаркований у відповідності до викорситання та зберігаеться у відповідних місцях
    Інвентар не має пошкоджень та забруднень
    Процедура миття та дезінфекції інвентаря розроблена.


У випадку якщо є невідповідності - придбайте новий інвентар - рекомендації - у наступному завданні

ПІДБЕРІТЬ МИЮЧІ ЗАСОБИ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ


ЗАВДАННЯ 23/100

З урахуванням вимог:● ефективність;● підтвердження дозволу до використання у харчовій та переробній промисловості
(наявність відповідної сфери застосування у Висновку ДСЕЕ);
● відсутність впливу на безпечність, при умовах належного використання;● легко змиватися;● безпечність для оточуючого середовища.
Підберіть миючі засоби, зробіть закупку та складіть реєстр засобів.

Зберігайте всі інструкції та супровідні документи.
Завантажте приклад реєстру:


РОЗРОБІТЬ ПРОГРАМУ ПРИБИРАННЯ


ЗАВДАННЯ 24/100


На підставі інструкцій по використанню миючих засобів розробіть Программу миття та прибирання.

Встановіть періодичніть проведення санітарного дня.

Завантажте різні приклади програм та графік та програму проведення санітарного дня

Завантажте приклади для використання. 

Складіть документи у WORK-book НАССР.

Illustration

ПЕРЕВІРКА ЧИСТОТИ


ЗАВДАННЯ 25/100

Встановіть способи перевірки чистоти та заведіть відповідні журнали або чек листи

Завантажте приклади чек-листів

Складіть документ у WORK-book НАССР.

Illustration

ДЕЗІНФЕКЦІЯ ПОВЕРХОНЬ, ОБЛАДНАННЯ, ІНВЕНТАРЮ


ЗАВДАННЯ 26/100

Підберіть дезінфкційні засоби, зробіть закупку та на підставі отриманих від постачальника даних (методичні вказівки, інструкції, рекомендації) розробіть періодичність дезінфекції різних поверхонь.

Зберігайте всі інструкції та супровідні документи.
Додайте інформацію про дезінфекцію в Програму прибирання.

ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ - ЗМИВИ З ПОВЕРХНІ


ЗАВДАННЯ 27/100

Складіть перелік поверхонь для проведення змивів, використовуючі приклад у формі.

Укладіть договір з лабораторією та проведіть аналіз.
Зберігайте всі протоколи.

Ознайомтеся з додатковою інформацією щодо проведення змивів з поверхонь

Illustration

РОЗРОБКА ІНСТРУКЦІЇ ЩОДО МИТТЯ, ПРИБИРАННЯ ТА ДЕЗІНФЕКЦІЇ

ЗАВДАННЯ 28/100

Використовуючи приклад, розробіть інструкцію щодо миття, прибирання та дезінфекції.

Опишіть в інструкції вимоги до засобів, інвентарю, правила та періодичність прибирання.

Завантажте приклад інструкції (ПП-5)
Складіть роздруковану інструкцію в папку WORK-book НАССР

ГІГІЕНА ПЕРСОНАЛУ


ЗАВДАННЯ 29/100

Використовуючи приклад з форми, розробіть Правила гігієни та поведінки персоналу на виробництві. Визначте правила поведінки персоналу на виробництві, що передбачають вимоги до входу і виходу з приміщень, переміщення у виробничих, допоміжних та побутових приміщеннях, носіння особистих предметів, прикрас, дії у випадку порізів чи пошкоджень, приймання їжі, миття рук, паління, відвідування туалетів, зберігання та використання особистого та спеціального одягу та взуття 
Проведіть інструктаж.

Illustration

МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД - ЗДОРОВ'Я ПЕРСОНАЛУ


ЗАВДАННЯ 30/100

Перевірте наявність медичних книжок у персонала. 
Складіть графік проходження медоглядів, використовуючі періодичність з Наказу МОЗ.

Заведіть Журнал реєстрації проходження медоглядів, з використанням наданої форми.

Ознайомтеся з:
ПОСТАНОВАКАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИвід 23 травня 2001 р. № 559
Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок

Ознайомтеся з:
ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерства охорониздоров'я України 23.07.2002 № 280ПЕРЕЛІКнеобхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення


КОНТРОЛЬ ЗДОРОВ'Я ПЕРСОНАЛУ

ЗАВДАННЯ 31/100

Заведіть Журнал КОНТРОЛЮ ЗДОРОВ'Я ПЕРСОНАЛУ.
Огляд необхідно проводити перед початком роботи на наявність ознак гнійничкових захворювань; опитувати про ознаки інфекційних захворювань чи контакти з людьми, у яких є такі ознаки.

Реєструйте щоденно результати огляду.

Завантажте приклад журналу

НАВЧАННЯ ПЕРСОНАЛУ З ПИТАНЬ ГІГІЄНИ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ІНШИХ ХВОРОБ 

ЗАВДАННЯ 32/100

Складіть графік та проведіть навчання персоналу
Реєструйте результати навчання.

Завантажте приклад Графіку та журналу реєстрації.

Складання ПЛАНУ є Домашнім завданням 6/15

Illustration

РОЗРОБКА ІНСТРУКЦІЇ щодо здоров’я та гігієни персоналу

ЗАВДАННЯ 33/100

Використовуючи приклад, розробіть інструкцію щодо здоров’я та гігієни персоналу.


Завантажте приклад інструкції (ПП-6)

Складіть роздруковану інструкцію в папку WORK-book НАССР.

ХАРЧОВІ ВІДХОДИ ТА СМІТТЯ

Illustration

ЗАВДАННЯ 34/100

Встановіть які відходи утворюються на виробництві.

Розробіть графік та спосіб видалення з потужності та вивезення харчових та інших відходів.
Перевірте, що стан контейнерів, ємностей для відходів, їх маркування, очищення, миття та дезінфекцію запроваджено.

Використовуйте рекрмендації по поводженню з відходами та Приклад реєстру відходів, наданий у формі.

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо управління відходами

ЗАВДАННЯ 35/100

Використовуючи приклад, розробіть інструкцію щодо управління відходами - за потреби.

Завантажте приклад інструкції (ПП-7)

 Складіть роздруковану інструкцію в папку WORK-book НАССР.

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо контролю за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засобів профілактики та боротьби

ЗАВДАННЯ 36/100

Перевірте, що працюють заходи щодо запобігання проникненню шкідників на територію потужності:● наявність огорожі та облаштування території, ущільнення дверей, вентиляційних отворів, обладнання вікон захисними сітками від комах;● встановлення засобів профілактики та боротьби зі шкідниками по зовнішньому периметру. ● заходи з боротьби зі шкідниками здійснююься так, щоб не виникала загроза безпечності харчових продуктів через перехресне забруднення;● якщо встановлено електричні знищувачі комах, то вони не повинні розміщуватись над відкритим харчовим продуктом;
● Якщо - ні виправте ці недоліки.

ЗАВДАННЯ 37/100

Встановіть які шкідникі, характерні для вашого виробництва та розробіть ефективні заходи.

Ознайомтеся з рекомендаціями:

ДОГОВІР ПЕСТ-КОНТРОЛЬ

ЗАВДАННЯ 38/100

Укладіть договір з постачальником по проведенню дератизації та дезінсекції.
Постачальник послуги обов'язково повинен надати: ● рекомендації по заходам профілактики● план розміщення пасток● план встановлення ламп для літаючих шкідників● документи, що підтверджують безпечність засобів для застосування на харчових підприємствах

Складіть копію договору та перерахованих документів в папку WORK-book НАССР.

Illustration

КОНТРОЛЬ ШКІДНИКІВ

ЗАВДАННЯ 39/100

Придбайте лампи та ловушки. Встановіть на виробництві.Ознайомтесь з рекомендаціями. 

ЗАВДАННЯ 40/100

Розробіть з використанням прикладу чек-лист щоденного контролю шкідників. 

ТОКСИЧНІ СПОЛУКИ

ЗАВДАННЯ 41/100

Перевірте, що виконується наступне:

    Визначення операторами ринку переліку сполук, які використовуються і потенційно можуть загрожувати безпечності харчових продуктів (зокрема мийні та дезінфекційні засоби, приманки для шкідників, реагенти тощо).
    Правила приймання та зберігання токсичних сполук та речовин.
    Спосіб постачання (доставки) сполук та речовин у зони використання за умови уникнення перехресного забруднення.
    Правила зберігання та використання сполук та речовин у зонах поводження з харчовими продуктами з метою запобігання негативному впливу на харчові продукти, запровадження обліку використання сполук та речовин;
    Умови допуску до роботи з токсичними сполуками та речовинами персоналу, який пройшов відповідне навчання.

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо безпечного зберігання та використання токсичних сполук та речовин

ЗАВДАННЯ 42/100

Проведіть інструктаж співробітників з використанням Матеріалу:

ЗАВДАННЯ 43/100

Реєструйте проведення інструктажу у Журнали з форми.

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо специфікації і контролю постачальників
АНАЛІЗ ТА ВІДБІР ПОСТАЧАЛЬНИКІВ

ЗАВДАННЯ 44/100

Перегляньте роботу з постачальниками.
Проведіть їх перевірку, аналіз та затвердіть тільки тих постачальників, що здатні постачати безпечний продукт.

Періодично переглядайте реєстр та вносьте зміни.

Використовуйте чек-лист оцінки постачальників та рекомендації з форми.

Illustration

КРИТЕРІЇ ПРИЙМАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Illustration

ЗАВДАННЯ 45/100

Встановіть критерії приймання харчових продуктів.
Розробіть внутрішні інструкції, додайте фото та опис продуктів.
Розмістить візуальну інформацію в місцях приймання.

Ознайомтеся з Прикладами критеріїв для приймання.

ВХІДНИЙ КОНТРОЛЬ

ЗАВДАННЯ 46/100

Реєструйте результати вхідного контролю в Журналах.

Обов'язково вказуйте номер партії - це необхідно для простежуваності.
Завантажте приклад Журналу.

Illustration

УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ

ЗАВДАННЯ 46/100

Зберіть інформацію про умови та терміни зберігання харчових продуктів, сировини, готової продукції.
Необхідно бути впевненими, що створені належні умов для зберігання готових харчових продуктів, неперероблених або частково перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, та інших нехарчових продуктів

Використовуйте приклади з форми.

УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ

ЗАВДАННЯ 47/100

Зберіть інформацію про умови та терміни зберігання харчових продуктів, сировини, готової продукції.Необхідно бути впевненими, що створені належні умов для зберігання готових харчових продуктів, неперероблених або частково перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, та інших нехарчових продуктів


Використовуйте приклади з форми.

ЗАВДАННЯ 48/100

Розробіть чек листи або журнали з використанням Прикладів та контролюйте температуру та відносну вологість повітря.

Контролюйте:
● температуру в складах сипучих, сухих продуктів та овочів - 1 раз на день● температуру в холодильних камерах - 2 рази на день● температуру в морозильних камерах - 1 раз на день

Якщо в Вас відсутні засоби контролю (термометри, гігрометри), придбайте та встановіть 

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо зберігання та транспортування

ЗАВДАННЯ 49/100

Використовуючи приклад, розробіть інструкцію щодо зберігання та транспортування.
Завантажте приклад інструкції (ПП-10)

Складіть роздруковану інструкцію в папку WORK-book НАССР.

Illustration

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо контролю технологічних процесів

ЗАВДАННЯ 50/100

Складіть програму технологічного контролю.

Програма та методи контролю повинні давати впевненість операторів ринку у тому, що умови контролю параметрів технологічних процесів і виробничого середовища прийнятні для виконання встановлених вимог до харчових продуктів і є докази того, що такі параметри відповідають встановленим нормам.
Використовуйте приклад:

ЛАБОРАТОРНИЙ КОНТРОЛЬ

Illustration

ЗАВДАННЯ 51/100

Складіть графік лабораторного контролю.

Укладіть договір з лабораторією та проводьте дослідження згідно з Графіком.

Зберігайте протоколи, як підтвердження безпечності та відповідності готових продуктів.

Використовуйте приклади Графіків:

ПРОГРАМА ПЕРЕДУМОВА щодо маркування харчових продуктів та поінформованості споживачів 

ЗАВДАННЯ 52/100

Ознайомтеся з правилами маркування харчових продуктів та надання інформації споживачам.
Розробіть етикетку або внесіть необхідну інформацію в меню.Якщо реалізація продукції відбувається через сайт - обовязково вкажіть на сторінці товару всю необхідну інформацію. 

Illustration

УПРАВЛІННЯ АЛЛЕРГЕНАМИ

ЗАВДАННЯ 53/100

Ознайомтесь з рекомендаціями по роботі з алергенами.

Визначте всі алергени, що є в продукції та внесіть дані в таблицю.
Використовуйте дані для інформування споживача.

ПРАВИЛА ОБРОБКИ ЯЄЦЬ

ЗАВДАННЯ 54/100

Ознайомтеся з прикладом інструкції по обробці яєць.
Придбайте дезрозчин який підходить для цієї мети (наприклад: Бланідаз, Suma Tab D4, PRIMA SOFT Uni-3, Жавель).
Розробіть процедуру та обробляйте яйця.
Використовуйте три контейнери промарковані "для миття яєць".
Для миття, дезінфекції та ополіскування.

ПРАВИЛА ОБРОБКИ ДЕЗКИЛИМКІВ

ЗАВДАННЯ 55/100

Встановіть дезкилимки та завповнюйте їх рідиною для дезінфекції взуття.
Ознайомтеся з прикладом інструкції:

ПРИКЛАДИ ВИКОРИСТАННЯ ВІЗУАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

Придбати візуальні матеріали 

Набори для підприємств (40 шт. в комплекті), закладів громадського харчування (комплект 31 шт.)

Illustration

Завантажуйте свої виконані домашні завдання, використовуючі форму:

Вам необхідно завантажити чек лист та заповнити його відповідно до фактичних показників виробництва.

Завантажити

Дякуємо!

Завдання прийнято

Can't send form.

Please try again later.

Завантажуйте питання для наступного заняття:

Choose file

Дякуємо!


Can't send form.

Please try again later.

Made with