ЩО?! НАССР??? Ні ...це дуже дорого!

ЩО?! НАССР??? Ні ...це дуже дорого!

ЩО?! НАССР??? Ні ...це дуже дорого!

Друзі, пропоную розібратися в цьому "дорого".

Я не закликаю до діалогу представників великих підприємств, бо як правило система працює і питань, переважно, не викликає.

Частіше всього таку відповідь про "дорого" ми чуємо від представників невеликих підприємств, кафе, кав’ярень, пекарень, що мають невеликій обіг продукції та декілька працівників.

Звичайно, що кошти в таких виробників переважно розподіляються на закупівлю обладнання, маркетинг, виробничу собівартість, сировину, упаковку і т.д., але ж давайте розберемося які кошти необхідні на підтримання випуску безпечного продукту?

Отже:

Лабораторні дослідження (вода, готова продукція, змиви)

Спецодяг персоналу

Медичні книжки персоналу (медогляди)

Миючі/ дезінфікуючі для рук, санітайзери

Облаштування побутових приміщень (шафи, холодильник, стіл для харчування)

Миючі, дезінфікуючі засоби для прибирання та сан.обробки

Послуги з дератизації та дезінсекції, лампи та пастки

Послуги та кошти на проведення обслуговування обладнання

Інвентар для прибирання

Інвентар для роботи згідно з вимогами НАССР

Маркування/стікерування

Вимірювальні прилади (термометри, гігрометри)

Облаштування місць зберігання відповідно до температурних режимів.

Якщо розподілити ці затрати на рік, та розуміти, що всі ці дії направлені на випуск безпечного продукту, то ми розуміємо, що НАССР - це не так вже і дорого

Звичайно якщо на підприємстві є проблеми з інфраструктурою, необхідність в ремонтних роботах, є потреба в заміні обладнання та інвентарю, відсутнє поняття про адекватне прибирання та поведінку на виробництві, то виправити це набагато складніше.

Але ж давайте будемо відповідально ставитися до свого бізнесу, свого виробництва, впроваджувати адекватні заходи санітарії та гігієни і тоді, повірте досвіду, НАССР не буде Вам вважатися таким дорогим, страшним та неможливим до впровадження.

Що скажете?

Безпечної Вам їжі  та продуктивного тижня

Made with