10 помилок при розробці НАССР

10 помилок при розробці НАССР

❌10 помилок при розробці НАССР

Помиляються всі і це є нормою, важливо своєчасно виправити помилки, сьогодні, як і обіцяла, ділюся рейтингом топ 10 помилок при розробці НАССР, в цьому переліку є і мої помилки.

📍Перша і головна помилка в тому що ми не розділяємо власне поняття НАССР и попередніх санітарно гігієнічних програм PRP або ПП. НАССР складається з 7 принципів, а ПП розробляються і впроваджуються ДО того як розробляється план НАССР.

📍 Важливо враховувати, що план НАССР розповсюджується на один вид або групу продукції та один технологічний процес.

📍 ККТ (контрольно критичних точок) в плані НАССР не може бути забагато, максимум по одній на кожен тип небезпечного чинника (біологічний/хімічний/фізичний).

📍 Визначення ККТ обов'язково проводиться із застосуванням дерева рішень, або іншого подібного механізму. Це дозволяє уникнути помилкових ККТ.

📍 В плані НАССР крім ККТ необхідно застосовувати ще і OPRP про які на жаль немає інфо в 590 Наказі.

📍 На підприємстві можуть бути зовсім відсутні ККТ і це нормально, багато хто з виробників помилково приймає контрольні точки за ККТ і робить іх, починаючи з вхідного контролю.

📍 Відсутність валідації ККТ це суттєва помилка. Визначення граничних меж и власне самі ККТ повинні грунтуватися на дослідженнях, наукових данних, тобто бути обгрунтованими для застосування.

📍 Формальний підхід до складання та застосування плану НАССР, ККТ розповсюджуються на показники якості.

📍 Неправильно встановлена періодичність моніторингу ККТ.

📍Відсутні процедури актуалізації плану НАССР при змінах або після верифікації.

Made with